Gemengde Vrijmetselaarsloge Loge Delta Delft
  • Welkom
  • Wat is Vrijmetselarij?
    • Geschiedenis van de Vrijmetselarij
    • Werkwijze
  • Symboliek
    • Bouwsymboliek in de Vrijmetselarij
    • Lichtsymboliek in de Vrijmetselarij
  • Meer weten?
  • Contact
  • Broederschap

Vrijmetselarij: universeel en van alle tijden.

Vrijmetselarij voor mannen en vrouwen: toegankelijk voor iedereen zonder onderscheid van leeftijd of achtergrond.

Contact
Geschiedenis van de vrijmetselarij

Het precieze begin van de vrijmetselarij is niet bekend. Uit veel stukken blijkt dat de vrijmetselarij een heel oude organisatie is. Wat wel vaststaat is dat de titel “vrijmetselaar” in de middeleeuwen alleen toegekend werd aan hoogopgeleide steenhouwers die als vrije onderdanen aan kastelen en kathedralen in Engeland, Schotland, Duitsland en Frankrijk werkten. Zij hadden een hoge mate van kunde in het steenhouwwerk wat zij gedurende jaren hadden opgebouwd. Het werk van steenhouwers was gevaarlijk en daarom vormden zij vaak lokale organisaties, de zogenaamde “lodges” of te wel loges, om voor zieke en gewonde leden, als ook voor de weduwen en wezen van de leden die tijdens hun werk dodelijk verongelukten, te zorgen. Uiteindelijk wilden ook mannen die niet tot steenhouwers waren opgeleid zich aan deze groep aansluiten. Deze mannen waren bekend als speculatieve metselaars in plaats van operatieve metselaars. Deze verandering van een pure gilde naar een broederschap was het begin van de moderne vrijmetselarij.

Oprichting van Le Droit Humain - vrijmetselarij voor mannen en vrouwen

Lang was de vrijmetselarij alleen aan mannen voorbehouden. De maatschappelijke ontwikkelingen van de 19e eeuw hebben ertoe geleid dat er steeds meer groepen mensen zich uitspraken voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Ook binnen de vrijmetselarij waren hierover discussies. Een aantal loges hadden zich in die tijd losgemaakt van de het Grootoosten van Frankrijk en hebben toen op eigen initiatief Maria Deraismes op 14 januari 1882 in de vrijmetselarij ingewijd. Dit wakkerde de discussie binnen de vrijmetselarij alleen nog verder aan en uiteindelijk richtte Maria Deraismes, samen met Georges Martin, op 4 maart 1893 de “Grande Loge Symbolique Ecossaise de France Le Droit Humain" op. Deze Loge maakte geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, en stond open voor iedereen, ongeacht zijn ras, godsdienst of geslacht. Er was veel belangstelling en interesse in deze nieuwe Loge, en vijf jaar later werd de naam veranderd in “Ordre Maconnique Mixte International Le Droit Humain", de International Gemengde Orde der Vrijmetselarij (IOGVM) Le Droit Humain. Nederland was een van de eerste buitenlandse leden van de IOGVM Le Droit Humain – de eerste Nederlandse Loge werd in Amsterdam in 1905 opgericht.

Een uitgebreidere geschiedenis is te vinden op de websites van onze Nederlandse Federatie en van onze Internationale Orde.

Oprichting van de Loge Delta in Delft

In 1987 besloten een paar leden van vrijmetselaarsloges van de International Orde der Gemengde Vrijmetselarij "Le Droit Humain" uit Rotterdam en Den Haag dat het tijd werd om een loge van de Gemengde Vrijmetselarij in Delft op te richten. Zij vonden medestanders, konden terecht in het logegebouw in de Choorstraat en in 1988 was Loge Delta een feit. 

De naam "Delta" verwijst naar de delta als voedzame bron en voeding naar het achterland, maar ook naar de driehoek. Op zichzelf al een waardig symbool voor een vrijmetselaarsloge. Die is dan ook in ons logo terug te vinden.

De Loge Delta te Delft werkt strikt volgens het originele gedachtengoed van de vrijmetselarij en hecht veel waarde aan de symboliek, de ritualen en de tradities. In Delft hebben wij dan ook regelmatig visiteurs van andere Loges die onze werkwijze willen ervaren.

© Loge Delta - Delft  ---  PRIVACYVERKLARING
Loge Delta in Delft is een gemengde vrijmetselaarsloge voor mannen en vrouwen en lid van de
Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij "Le Droit Humain"